Vepřové se ve Španělsku těší velké oblibě. Jedním z vrcholných vepřových produktů je jamón curado. Určitě většina z vás proslulou španělskou šunku ochutnala. Setkáte se s ní ve formě tenkých plátků na tapas nebo o ni zavadíte pohledem v restauracích, kde je ve velkém počtu zavěšená ze stropu. V tomto článku si řekneme, co přesně jamón znamená, na co se dělí a jaké výhody má šunka pro naše zdraví.
Co je jamón
Jamón je ve španělštině obecný název pro vepřovou šunku. Jamón curado je pak název pro nasolenou a sušenou vepřovou šunku a rozšířeně pro sušené vepřové maso ať z kýty (zadní nohy prasete) nebo z plecka (přední). Někdy se jamón curado nazývá obecně jamón serrano (toto označení se však častěji používá pro označení pouze sušené šunky z bílých prasat), kde serrano znamená „pocházející z hor“.
Jamón curado se dělí na:
- jamón serrano (blanco) – pocházející z bílých (růžových), nám známých prasat
- jamón ibérico – pochází ze speciální rasy černých iberských prasat
Proces výroby jamónu:
Syrové kýty (plecka) se nejprve zbaví i toho nejmenšího množství krve, ponoří se na týden až dva v závislosti na hmotnosti do kopy mořské soli (v případě mnoha výrobců také do směsi karcinogenních aditiv), poté se sůl omyje a následují již samotné fáze zrání, která může trvat i roky.
Ke stropu se jamón zavěšuje, protože je u něj poměrně stabilní teplota a proudící vzduch. Šunka tu pomalu dozrává a zbavuje se přebytečného tuku, který se zachycuje do plastové mističky zavěšené pod kýtou.

Kromě tohoto praktického vysvětlení má zvyk také historické pozadí. Během španělské inkvizice se v domácnostech zavěšovalo vepřové na viditelné místo, aby bylo zcela bez pochyby, že obyvatelé domů jsou křesťané a židé u nich nejsou vítáni.
Výhody jamónu:
Jamón má velmi vyvážený nutriční profil, proto se doporučuje jeho konzumace ve správném množství a vždy jako součást vyvážené stravy. Je důležitým zdrojem bílkovin, minerálů, jako je železo, zinek a selen, vitaminy B a fosfor.
Zdroj snadno asimilovatelných proteinů.
Šunka Serrano je zdrojem proteinů snadno asimilovatelných v těle s vysokou biologickou hodnotou (obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin).
Spojenec pro naše svaly a kosti.
Šunka Serrano má kromě bílkovin vysoký obsah železa a fosforu, díky čemuž je dokonalým spojencem nejen v dětství, protože má význam pro správný růst a vývoj dětí, ale také pro zbytek životních fází pro udržení zdraví našich svalů a kostí, ochrana ztráty kostní hmoty a snížení únavy a únavy. Kromě toho se jedná o produkt, který je součástí stravy lidí s nedostatkem železa a kojících žen.
Je zdrojem vitamínů B (B1, B2, B3, B6 a B12).
Je to vynikající zdroj vitamínů skupiny B, jako je B12, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) a B6 (pyridoxin), všechny přispívají ke správnému fungování nervového systému a posilují imunitní systém.
Kromě železa poskytuje další důležité minerály, jako je zinek, selen, hořčík, draslík …
Zejména díky obsahu zinku může zlepšit kognitivní a psychologické funkce, jakož i schopnost pozornosti, porozumění a retence. Kromě toho může spolu se selenem přispívat k buněčné ochraně před oxidačním poškozením.
Nízké hladiny uhlohydrátů.
Uhlohydráty v šunce prakticky neexistují a její kalorický příjem není tak vysoký, jak by se dalo uvažovat, což z něj činí ideální produkt pro kontrolu hmotnosti.
Může zlepšit hladinu cholesterolu.
Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin (zvýrazňuje kyselinu olejovou), takže pomáhá modulovat hladiny LDL (špatný cholesterol) a HDL (dobrý cholesterol) podílejících se na ochraně a péči o srdce.
A na závěr malý slovníček, který vám při koupi jamónu může pomoci:
- Jamón – šunka z kýty (zadní nohy)
- Paleta – šunka z plecka (přední nohy)
- Jamón serrano – sušená šunka z bílých prasat
- Jamón ibérico – sušená šunka ze speciální rasy černých prasat
- Jamón ibérico de cebo – z prasat krmených běžným způsobem
- Jamón ibérico de bellota – z prasat z volného výběhu krmených bukvicemi a žaludy
- Jamón serrano bodega – šunka zrající 9–12 měsíců
- Jamón serrano reserva – šunka zrající 12–15 měsíců
- Jamón gran reserva – šunka zrající více než 15 měsíců